Riječ ravnatelja

Foto ravnatelj

Dobrodošli na stranice Katoličke klasične gimnazije
s pravom javnosti u Virovitici!

Dobro došli u školu kreativnog zajedništva!

Zahvaljujem što živeći ubrzanost svakodnevnice uspijevate odvojili trenutak za naš mali svijet u kojem živimo naše kreativno zajedništvo.

Internetska stranica škole zamišljena je kao informativno središte našim učenicima i njihovim roditeljima, ali i našim budućim učenicima kao i svim zainteresiranima koji žele pratiti rad naše škole.

Na našim stranicama možete saznati sve o djelovanju naše škole, o njezinoj kratkoj, ali burnoj povijesti, o njezinom programu, o njezinim nastavnicima, djelatnicima i učenicima. Donosimo vam i nekoliko informacija o našem osnivaču, msgr. dr. Antunu škvorčeviću i Požeškoj biskupiji. Za naše sadašnje i buduće učenike kao i za roditelje imamo posebno oblikovan dio stranice koji sadržava sve ono važno za kvalitetno življenje školske svakodnevice. Vijesti iz škole su svakako nezaobilazan dio naše internetske stranice u kojoj možete saznati sve o aktualnim događanjima u školi, a fotogalerijom nastojimo dočarati sve osjećaje koje pobuđuju mnogi projekti, događaji i trenuci proživljeni u školi. Vjerujemo da ćete sigurno pronaći nešto zanimljivo i korisno, nešto što će vam osvijetliti pravo lice naše škole.

O sebi kažemo da smo: „Škola kreativnog zajedništva“ i tom mišlju želimo u prvom susretu s vama izreći ono na što stavljamo naglasak. U središtu našeg rada nalaze se učenik i njegovo znanje (individualan pristup u radu), ali ne želimo zanemariti niti duhovnu dimenziju svakog učenika koja se izražava i odjelotvoruje kroz kreativnost u radu. Ako se kreativnost živi kroz međusobnu izgradnju, onda možemo govoriti o kreativnom zajedništvu, tj. specifičnom odgoju. Specifičnost našeg odgojnog djelovanja temelji se na kršćanskoj antropologiji koja ističe važnost i poštovanje prema svakoj osobi kao božjem stvorenju. Konačan cilj našeg djelovanja je razvoj potpuno izgrađene i cjelovite osobe spremne za izgradnju i obogaćenje našeg društva.

Postojimo tek osam godina, ali iza sebe imamo mnoge uspjehe koji dokazuju kvalitetu rada u našoj školi. Pratite naš rad, pitajte nas, otvoreni smo na vaše prijedloge i sugestije.

Radujemo se što ćemo uz vas i zajedno s vama rasti i postajati još kvalitetniji i bolji što je u interesu svih nas.

Srdačno vas pozdravljam

 

Mario Voronjecki, ravnatelj

ŠTO BIVŠI UČENICI KAŽU O NAMA?


Postoji nešto prepoznatljivo – no ne posve odredivo – u klasičnom obrazovanju što ga razlikuje od svakog drugog oblika obrazovanja. U mom iskustvu to nije bila toliko širina i kvaliteta znanja koliko ono što utemeljuje i oživljava to znanje – klasični duh. A za klasični duh nisu dovoljni samo klasični jezici i humanistička izobrazba; njega čini i usmjerenost na dobro i lijepo (kalokagatija), otvorenost za raspravu (majeutika) i zajedništvo u dokolici (shole). U Katoličkoj klasičnoj gimnaziji imao sam priliku otkrivati, uživati i izgrađivati upravo te kvalitete u plodonosnom i ugodnom katoličkom ozračju – za koje su, naravno, nužni posvećeni profesori i predani učenici.

Luka Tripalo - student farmacije

 
 
 
 
 

Pohađajući katoličku-klasičnu gimnaziju upoznala sam divne osobe i prijatelje koji su još uvijek dio mog života. Sudjelujući u raznim događanjima, priredbama i humanitarnim akcijama, ova škola pokazala mi je što je kršćanski život u praksi: zajedništvo, veselje, solidarnost i pomaganje drugima. Osim toga, stekla sam veliko znanje iz humanističkih i društvenih predmeta kao i radne navike, osjećaj da se upornošću i radom sve može postići. Sva navedena iskustva samo su dio onoga što mi je ova škola pružila, a koja pružaju izvrsne temelje na kojima gradim svoj rast u akademskom, kršćanskom i društvenom polju života.

Lucija Frajlić - studentica povijesti