Povijest škole

Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici nalazi se na području Virovitičko-podravske županije.

Županija  obuhvaća  3  grada (Orahovica, Slatina i Virovitica) i 13 općina (Crnac, Čačinci, Čađavica, Gradina, Lukač, Mikleuš, Nova Bukovica, Pitomača, Sopje, Suhopolje, Špišić Bukovica, Voćin i Zdenci) te ima oko 85.000 stanovnika (popis iz 2011. godine). Virovitičko-podravska županija nalazi se u dvije tradicionalne ili povijesne regije: krajnji zapadni dio županije – općina Pitomača - nalazi se u Podravini i tu se izvorno govori kajkavskim narječjem, dok se sve ostale općine i sva tri grada nalaze u Slavoniji i tu se izvorno govori štokavskim narječjem. Ova jezična podjela govori nam o dosezima osmanlijskih osvajanja. Postoji i prirodno - geografska cjelina Podravina koja se proteže uz Dravu otprilike od Varaždina do Osijeka, promatrajući Podravinu na taj način tada se cijela Virovitičko-podravska županija nalazi u Podravini. Grad Virovitica je srednjovjekovnog postanka, a godinu njegova utemeljenja jednostavno je upamtiti 1234. godina. Virovitica je bila središte Virovitičke županije u srednjem vijeku i istaknuto prometno - geografsko središte Hrvatsko - Ugarskog Kraljevstva. Sredinom 16. st. Virovitica pada u ruke Osmanlija koji dolaze do poznate linije Virovitica - Čazma - Sisak - Karlovac - vrhovi Velebita - ušće rijeke Zrmanje. Rekonkvistom Habsburgovca i narodnih vojski oslobođena je Ugarska i cijela današnja Slavonija krajem 17. st. U 18. st. Virovitica postaje središte obnovljene Virovitičke županije, a u njoj se grade franjevački samostan i crkva sv. Roka, krajem stojeća i dvorac obitelji Pejačević, koji će biti dovršen početkom 19. st.

U Domovinskom ratu Virovitičani se ističu u obrani svoga grada, ali i domovine na različitim bojištima. Danas je Virovitica važno upravno, prometno, trgovačko, industrijsko  i obrazovno središte. Prometna je povezanost sa Školom, iz udaljenijih mjesta i naselja, solidna. Gradovi, općine i naselja u Županiji prometno su povezani cestama i djelomično željeznicom što olakšava dolazak i odlazak učenika u Školu koji stanuju u okolnim naseljima. Učenici putuju organiziranim prijevozom -  autobusom ili vlakom.

Utemeljenjem Požeške biskupije 1997. Virovitica ulazi u njezin sastav.  O desetoj  obljetnici utemeljenja Požeške biskupije, 2007. godine, utemeljene su katoličke gimnazije u Požegi i Virovitici kao iskorak ove mlade Mjesne Crkve na području odgoja i obrazovanja. Utemeljenjem ovih škola možemo reći da se u ovom dijelu Slavonije, ali i šire vraćamo na izvore jer je obnovom života u Slavoniji, nakon oslobođenja od Osmanlija, školstvo bilo u rukama Crkve (bilo je i u srednjem vijeku), tako je na području Virovitice bilo u rukama franjevaca. Povezanost s evanđeljem i kršćanskom kulturom ne znači nedostatak obrazovne ambicije, upravo suprotno ona iz njih izvire.

Dana 14. ožujka 2007. odlukom prvog požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića utemeljena je Katolička klasična gimnazija u Virovitici i tako obogaćena ponuda gimnazijskog obrazovanja u našem gradu jer se ono obogaćuje s klasičnim programom na čemu Virovitici mogu pozavidjeti i znatno veće urbane cjeline diljem Hrvatske. Upisnim područjem s kojeg se učenici upisuju u Katoličku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti u Virovitici smatra se Republika Hrvatska. Osobito važan dio upisnog područja je sjeverozapadno područje Požeške biskupije.

Iako je Škola imala svoje prvo sjedište na današnjoj adresi, nakon upisa prve generacije učenika morala je napustiti taj prostor i otići u novu zgradu Strukovne škole u Vukovarskoj ulici. Na raspolaganju Školi bile su dvije prostorije, a mogla se je koristiti i dvoranom Tehničke škole. Ravnateljev ured bio je i tajništvo i računovodstvo kao i zbornica. Učionica vjeronauka, preko puta spomenute multifunkcionalne prostorije, služila je za održavanje nastave prvim učenicima Škole. Bilo je to petnaest junaka, koji su okruženi drugom školom i učenicima, držali se skupa te formirali respektabilan kolektiv koji je i danas dobro povezan. Unatoč vrlo ograničenom prostoru, biskupija se pobrinula za kvalitetno opremanje Škole, stigli su i prvi uspjesi na županijskim natjecanjima, a učenici  su nastupili i na malonogometnom turniru katoličkih škola Republike Hrvatske na Bjelolasici.

Iduće školske godine Škola je preselila u zgradu vojnog saniteta u krugu bivše virovitičke vojarne. Osnivač je omogućio preuređenje ove građevine, tako je ovdje s vremenom bilo šest dobro opremljenih učionica, zbornica, tajništvo, ravnateljev ured, računovodstvo, čajna kuhinja… Za nastavu TZK korišteno  je igralište u krugu bivše vojarne, a po studeni i kiši učenici su se razgibavali u napuštenoj zgradi pored same Škole. U ovoj školskoj zgradi po prvi puta imali smo sva četiri razreda, u njoj je stvaran prvi broj školskog časopisa Lux,  održani su prvi dani otvorenih vrata 2011. u znaku antike, ali i kršćanske kulture, iste godine je bila i prva svečana podjela svjedodžbi maturantima koju je svojim dolaskom obogatio biskup.

U jesen iste, iz više razloga značajne za Školu 2011. godine, Škola se je vratila u zgradu iz koje je i započela svoje djelovanje. Došavši na adresu Trg Ljudevita Patačića 3, Škola se je našla ne samo u središtu grada već i u središtu njegova obrazovanja. Možemo zaključiti našla se je tamo gdje joj je po svemu i mjesto. Upravo s ove adrese došlo je šest državnih prvaka u natjecanjima iz znanja (tri puta Luka Tripalo, dva  puta Marin Kutnjak i jednom Leo Fel), a Škola je postala poznata po natjecanjima na različitim razinama.  Ovo je najveći prostor kojim se Škola do sada koristila - na raspolaganju su djelatnicima i učenicima osam učionica (u jednoj je knjižnica, a dvije su prilagođene nastavi TZK) prostorije za djelatnike, kabineti  i  kapelica, koja posebno oživi za vrijeme adventa.  Tu su i pokrajnja igrališta.

Krajem 2014. godine biskupija je kupila ovaj prostor od Grada Virovitice i danas je njegov vlasnik. Školske godine 2014./2015. nastao je logo Škole koji prožet kršćanskim simbolima (pokušajte ih pronaći na njemu) i ugodnim šarenilom govori o kreativnom zajedništvu Škole, koje možete pratiti i na facebook starnici Škole.

2015.g. požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević osniva u Virovitici i Katoličku osnovnu školu što će značajno povećati broj učenika u prostoru u kojem se nalazimo te se očekuju fizionomske promjene koje će još više naglasiti njezinu poziciju u središtu grada, ali i njegova obrazovanja.