Pitanja i odgovori

Od samih početaka škole postoje mnoga pitanja među našim budućim učenicima i njihovim roditeljima o našoj školi.
Mnogi se boje pitati. Mnogi zbog svojeg neznanja šire krive informacije.
Da bi svima pomogli, prenijeli točnu informaciju o školi i na taj način ispravno prezentiranli školu pokušali smo ovdje odgovoriti na pitanja skojima smo se do sada susreli.

Ako je koje pitanje ipak ostalo neodgovoreno budite slobodni tražiti odgovor. Broj telefona i e-mail adresa nalaze se na stranicama.

 

a) katolička – to znači da je ozračje u kojem se odvija nastava prožeto evanđeoskim duhom, otvoreno i pristupačno svakoj osobi s posebnim naglaskom na dostojanstvo svake ljudske osobe kao božjeg stvorenja;

b) klasična - uz standardne gimnazijske predmete, sve četiri godine pohađa se nastava grčkog i latinskog jezika gdje se stavlja poseban naglasak na poznavanje povijesnih događaja kroz suvremeno shvaćanje, što priprema učenike za šire razumijevanje povijesti i lakše shvaćanje sadašnjosti;

c) (s) pravom javnosti - škola je osnovana od strane Požeške biskupije i ulazi u kategoriju privatnih škola, ali škola je osnovana uz dopuštenje i potporu Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske što ju čini javnom školom. U nju se mogu upisati svi učenici koji žele i koji su uspješno završili 8. razred osnovne škole.

U prošlih nekoliko godina škola je mijenjala svoju adresu djelovanja, ali od prosinca 2014. godine Požeška biskupija kupuje od grada Virovitice bivšu zgradu OŠ Vladimir Nazor, tj. Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici i tako osigurava trajno mjesto djelovanja i razvoja škole. Ukratko: škola je u strogom centru Virovitice, na adresi Trg Ljudevita Patačića 3. Okružuju nas: zgrada županije, Kazalište Virovitica, gradski park i Palača Pejačević.
Nastava se odvija samo u jednoj smjeni. Radni dan učenika uglavnom traje od 7:30 do 13:30. Poslije nastave učenici mogu sudjelovati u brojnim izvannastavnim, fakultativnim, dodatnim i dopunskim aktivnostima koje organiziraju nastavnici škole.
U najkraćim crtama, klasična gimnazija je spoj opće gimnazije te klasičnih jezika. Sve četiri godine učenici stječu široko obrazovanje - od društvenih predmeta (povijest, sociologija, filozofija, politika i gospodarstvo, vjeronauk), preko prirodoslovnih (kemija, fizika, biologija, matematika) i umjetničkih (likovna i glazbena umjetnost) pa sve do jezika (engleski, njemački, grčki, latinski).
Budući da klasična gimnazija sa svojim kvalitetnim programom omogućuje učenicima široko znanje, nakon položene državne mature učenici mogu upisati bilo koji fakultet u Republici Hrvatskoj.
Klasična gimnazija nudi šire obrazovanje od ostalih gimnazija, posebice u pogledu klasičnih jezika. Kada kažemo „klasični jezici“ imamo u vidu širinu znanja i razvoj spoznajnih i logičkih vještina koje klasični jezici omogućuju. Stoga često učenici opravdano misle da je ona i zahtjevnija, no ne treba gubiti iz vida kako takvim obrazovanjem oni dobivaju šire znanje, razvijeniju sposobnost logičkog mišljenja i zaključivanja što se u konačnici odražava na bolji uspjeh na državnoj maturi i veće mogućnosti prilikom upisa na fakultet.

Učenici Katoličke klasične gimnazije kao prvi strani jezik na državnoj maturi mogu odabrati jedan od tri jezika koje uče: engleski (ili njemački), grčki ili latinski. Takvu pogodnost imaju samo klasičari.

Mnogi govore kako su to „mrtvi“ jezici. No, važno je ovdje pogledati malo dublje u ovu problematiku. Mnoge riječi u hrvatskom (kozmetika grčki kosmeo što znači urediti ili na primjer, grafiti tj. grčki grafo što znači pisati…), ali i u ostalim jezicima, potječu upravo iz latinskog i grčkog jezika. Grčki i latinski jezik konstantno se koriste u medicini, pravu, povijesti, biologiji... Učenje tih jezika širi znanje (spoznaju) kod mladih ljudi i razvija logičko mišljenje koje sa sobom donose jezična pravila bilo kojeg jezika. Velika posebnost ovih jezika je upravo u tome što su temelj mnogim danas živućim jezicima.
Svaki čovjek u sebi ima strah od nepoznatog. Tako i sama pomisao da se susrećemo s nečim nepoznatim budi u nama strah i odbojnost. Uzimajući u obzir dosadašnje iskustvo učenika koji pohađaju nastavu grčkog (i latinskog) jezika nema prostora za strah! Sadržaj grčkog jezika osim što je usmjeren na sam jezik obuhvaća i određene zanimljive civilizacijske sadržaje koje, uz profesionalni pristup nastavnika, učenici lako i sa zanimanjem svladavaju.
Naši učenici imaju dodatnu nastavu iz brojnih predmeta, ali i priliku da se uključe u mnoge školske družine. Organizirana je dodatna nastava iz hrvatskog jezika, povijesti, geografije, matematike, likovne kulture (likovna grupa) i sociologije (sociološka grupa). Tu se otvara veliki prostor za dodatne sadržaj iz tih predmeta kao i pripreme za natjecanja za učenike koji to žele. Za umjetničke duše tu je školski zbor, likovna družina, radijska družina (Ništa klasično), TV družina (LuxTV), knjižničarska družina.

Ako malo „zapnete“ u učenju profesori su otvoreni za dopunsku nastavu iz svih predmeta. A kada vam stvarno zagusti i približi vam se državna matura profesori organiziraju besplatne pripreme za maturu iz hrvatskog jezika, matematike i engleskog jezika.

Da! Učenici Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici kroz četiri godine obrazovanja posjećuju brojne destinacije u Lijepoj Našoj, ali i u svijetu. Ovogodišnji maturanti (2014./2015.) su kroz svoje obrazovanje, a u organizaciji škole, posjetili sljedeće destinacije: Krk, Rijeka, Tuhelj, Voćin, Požega, Zagreb, Maribor, Slovačka, Padova, Gardaland, Rim te Vatikan.

Isto tako, učenici koji su izborili državna natjecanja, posjetili su mnoge poznate hrvatske gradove (Dubrovnik, Šibenik, Trogir, Lovran, Pula, Zadar, Opatija).

Dovoljno je pogledati u dokument škole koji se naziva „Školski kurikulum“ da vidite obilje aktivnosti tijekom cijele školske godine. Ovdje ćemo nabrojati samo neke. Tijekom cijele godine tematski uređujemo panoe u razredima i školskim hodnicima te tako uređujemo prostor naše škole, a uz to produbljujemo stečena znanja. Posebno ističemo naš piši-briši zid koji je apsolutan hit u školi. U vrijeme adventa organizirane su tzv. „jutarnje čajanke“, druženja nakon misa zornica, na kojima uz tople napitke igramo poznatu društvenu igru memory ili nogometnu simulaciju na računalu Pro evolution soccer.

Prvo polugodište zaključujemo božićnim projektom „Božić s klasičarima“ kroz koji priređujemo predstavu božićne tematike koju izvodimo u Kazalištu Virovitica. Predstava je uglavnom zabavnog sadržaja i otvorena za javnost tako da svi koji žele mogu pogledati odlične glumce amatere iz naše škole.

Kroz cijelu godinu s našim nastavnicima ostvarujemo mnoge predmetne projekte i događanja: Dane jezika, Valentinovo, dan Sv. Nikole, škola u prirodi…

U korizmi naši učenici mogu organizirano sudjelovati na Biskupijskom križnom put mladih te tako upoznati brojne nove prijatelje, ali i nadograđivati svoju duhovnu dimenziju osobnosti. Redovito početkom svibnja hodočastimo Gospi od Utočišta u Voćin.

Svake godine organiziramo „Dan otvorenih vrata“. Taj dan pozivamo sve da dođu u našu školu te se upoznaju s prostorom i djelovanjem škole. Uz to, mogu uživati u brojnim poučnim radionicama. Najvažnije nam je upoznati „osmaše“ s radom naše škole te ih ohrabriti i potaknuti da postanu naši učenici.

Dan škole je 10. svibnja kada se spominjemo blaženog Ivana Merza, zaštitnika škole. To je dan susreta s našim osnivačem msgr. dr. Antun Škvorčević, a svaki takav susret je poseban.

Za kraj još dvije velike stvari! Jednom mjesečno, prva subota u mjesecu, na valovima Radio Virovitice možete poslušati naš projekt radijske emisije „Ništa klasično“, a od ove godine skromno krećemo s projektom školske televizije (LuxTV) koji će svoj puni potencijal ostvariti u godinama ispred nas.

Naša škola, iako nosi naziv „klasična“, ipak nije klasična. Recimo za početak da smo jedina srednja škola u županiji koja koristi e-Dnevnik. I dok mnogi pričaju kako je e-Dnevnik budućnost škole, mi tu budućnost već živimo. Uveden je ove školske godine (2014./2015.) i omogućuje nam (i našim roditeljima) da u bilo kojem trenutku preko interneta pogledamo svoje ocjene, izostanke i druge podatke - baš kao da listate papirnati Dnevnik. Osim toga svaka učionica je opremljena za potpunu multimedijsku nastavu. Nastavničko računalo s brzim internetom, projektor i prateća oprema, ozvučene učionice, nastavna pomagala… sve je tu za kvalitetnu nastavu uz kvalitetne nastavnike. Spomenimo za kraj i školski wi-fi (širokopojasni internet) koji dostupan svim učenicima škole (i njihovim mobitelima! :-).
Naši učenici postižu uistinu izvanredne rezultate na svim razinama natjecanja. Iako imamo samo četiri razreda na školi (oko 100 učenika), svake godine ostvarujemo plasman na nekoliko državnih natjecanja. Posebno smo zapaženi u jezicima (hrvatski, grčki i latinski) te u društvenim predmetima (povijest, geografija, filozofija, vjeronauk). Imali smo već nekoliko državnih prvaka iz hrvatskog i grčkog jezika, a od ove godine imamo državnog prvaka iz hrvatskog jezika i povijesti. U tri godine koliko imamo generacija maturanata naš učenik je bio naj učenik županije! Ne zaboravite! Mi postojimo tek sedam godina!
Nakon svake četverogodišnje srednje škole (uz uvjet da položite državnu maturu!) možete upisati teološki fakultet ili otići u samostan. Biti svećenik ili časna sestra. Iako mnogi misle da je naša škola samo za tako usmjerene učenike za sada nijedan učenik naše gimnazije nije otišao u svećeničko zvanja ili u samostan. Učenici većinom nakon Katoličke klasične gimnazije upisuju medicinu, društvene znanosti, jezike te razne stručne studije. Hoće li se netko odlučiti i usmjeriti prema duhovnom pozivu to ne ovisi o školi već o osobi/učeniku koji donosi jednu takvu životnu odluku.
Radni dan započinje i završava molitvom. To je posebnost naše škole. Molitva nam pomaže da se usredotočimo na radni dan, prijatelje u razredu i sadržaje škole. Ujutro izmolimo Očenaš, a nakon zadnjeg sata zahvalimo molitvom Slava Ocu. Mnogi misle da se mi neprestano molimo što je pomalo smiješno jer mi smo ipak škola i očekuje se da usvojimo određena znanja i vještine. Druga posebnost u školi je naš pozdrav. Svoje profesore pozdravljamo s „Laudetur Jesus Christus“, što znači „Hvaljen Isus Krist“. Ostalo je isto kao i u svakoj drugoj školi. Satovi standardno traju po 45 minuta, a većina odmora traje po 5 minuta. Veliki odmor, između 3. i 4. sata, traje 20 minuta.
Mi smo mala i mlada škola. Našu školu pohađa stotinjak učenika što omogućuje našim nastavnicima da se u potpunosti posvete svakom učeniku. Svakog učenika doživljavamo kao osobu koja ima svoju osobnost i koja sa sobom nosi teret svakodnevice. Mali broj učenika u školi omogućuje osobni susret kako svih učenika u školi tako i s našim nastavnicima. Učenik nije tek broj u imeniku. Iskustvo naših profesora svakom učeniku može pomoći u svladavanju nastavnog gradiva, ako je učenik otvoren da sluša i uči.