Završen Eko kamp Belli 2018.

Završen Eko kamp Belli 2018.

Početak listopada obilježio je Eko-kamp Belli tijekom kojeg su se od 1. do 5. listopada sudionici kampa trebali upoznati s ljepotama Parka prirode Papuk, naučiti se snalaziti u prostoru, osvijestiti potrebu za očuvanjem prirodnoga blaga svojega i nacionalnoga kraja, ali i svih onih lokaliteta koje posjećujemo. Prvotni cilj svakako je bio jačanje veza između prijateljskih škola koje sada već redovito dolaze na Eko kamp Belli. I ove godine sudjelovali su učenici srednjih škola iz Slovenije (Vipava), Zagreba (SPOG), Travnika i Virovitice u pratnji svojih profesora, a kao domaćini, uz prof. Ivanu Arambašić i prof. Milenu Škodu, učenike su ugostili Iva Budimir, Tara Stipanović, Jakov Margeta, Fran Mjertan i Antonio Ciprijan Kljajić.

Po završetku kampa Belli u dvorani sv. Terezije Avilske svim učenicima i djelatnicima Škole predstavljeni su rezultati i dojmovi samih sudionika. Program koji su organizirali prof. Milena Škoda i prof. Ivana Arambašić započeo je molitvom don Marijana, nakon čega se prisutnima obratio ravnatelj Škole, prof. Ivan Bedeničić. Potom je riječ preuzela prof. Ivana Arambašić, glavna i odgovorna organizatorica cijeloga kampa, koja nas je upoznala sa sudionicima, realizatorima, ali i sponzorima bez kojih Eko-kamp Belli ne bi mogli organizirati na ovakvoj razini.

Drugi dio programa započeli su učenici naše škole koji su predstavili program prva tri dana provedena u kampu u Velikoj. Potom su se predstavili učenici pojedinih škola koji su prezentirali kako turizam utječe na pojedine prirodne fenomene kraja iz kojega dolaze. Dvoje učenika iz Slovenije tako je predstavilo pozitivne i negativne posljedice turizma na Postojnsku jamu. Zatim su četiri maturantice Sanja, Vera, Iva i Korina iz SPOG-a (Srpske pravoslavne opšte gimnazije iz Zagreba) predstavile kako turizam utječe na grad Zagreb u kojemu se one danas školuju. O znamenitostima, ali i problemima s kojima se nosi Travnik govorio je Dario, učenik Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“.

Učenici su proteklih dana posjetili neke od prirodnih i kulturnih znamenitosti našega kraja. Tako su prvi dan obišli Veliku, gdje ih je primio i sam načelnik g. Vlado Boban. Drugi dan su se zaputili u obilazak poučne staze Turjak-Mališćak uz vodstvo prof. Josipa Katića, prof. Martine Pospišil, ravnatelja KOŠ-a Frane Barišića, idejnog začetnika ovog projekta, te prof. Martine Gucek. Zatim su objedovali u planinarskom domu “Mališćak” te večerali i spavali u šatorima u kampu Duboka. Uz vatru su se grijali, pjevali pjesme i zabavljali. Treći dan su se uputili preko Lapjaka i Nevoljaša do Jankovca gdje su ih dočekali prof. Ivana Arambašić te prof. Miroslav Paulić sa svojim asistenticama Lucijom Morvaj i Leonardom Zelenikom koji su ih vodili kroz radionicu „Utječe li turizam na zaštićena prirodna područja“. Kada su se učenici vratili s Jankovca, imali su slobodno vrijeme. Nakon slobodnog vremena imali su klanjanje koje je predvodio velečasni Marijan Pavelić. Četvrti dan bio je rezerviran za posjet pobratimskoj gimnaziji u Virovitici te najvećem arboretumu u ovom dijelu Slavonije Lisičinama, a spomenimo da su tog dopodneva posjetili i velički kamenolom gdje su mogli više čuti o geološkoj povijesti Geoparka Papuk, ali i najveću orahovačku atrakciju Ružicu grad.

Sudionici projekta su proteklih pet dana proveli u aktivnom boravku u prirodi, edukativnim i konstruktivnim radionicama, ali i druženju kojim su povezali prijateljske škole iz Vipave, Zagreba, Travnika, Virovitice, ali i naše mlade prijatelje iz KOŠ-a. Dojmovi koje su učenici-kamperi prezentirali svojim kolegama zasigurno je bilo poticajno da se idućih godina i drugi pridruže Eko kampu Belli.

 

Tekst: Barbara Rezo i Martina Grbeš, Katolička gimnazija Požega

Posted by ravnatelj.Mario

Budimo uvjereni u svoju vjeru i u svoje osobno uvjerenje i ništa nas na svijetu neće smesti. (Don Bosco)

Misli bl. Ivana Merza

 • Božje melodije drže i napunjaju sav svemir.
 • U svakoj je ljudskoj duši težnja za nečim velikim.
 • Ako vjerujemo u apsolutno Božanstvo, tada nema slučaja.
 • Ljubav prema roditeljima mi svjedoči da ljubav, duša, Bog nije utopija, da sve ovo postoji, da je čovjek, uistinu, ideja koja teži svome izvoru.
 • Ovaj je život samo kratka priprava za vječnost.
 • Religija je bez molitve mrtva.
 • Moderno društvo očajava jer je izgubilo vezu s Praizvorom.
 • Božje melodije drže i napunjaju sav svemir.
 • Ovaj je život samo kratka priprava za vječnost.
 • Mi se Isusu možemo moliti i ta nam je molitva mnogo lakša jer nam je Isus bliži.
 • Religija je bez molitve mrtva.
 • Katolička je vjera moje životno zvanje i mora to biti svakom čovjeku bez iznimke.
 • Božje melodije drže i napunjaju sav svemir.
 • Crkva ima iskustvo od dvije tisuće godina; nju vodi sam Duh Sveti.
 • Do konca našega života crpimo preko Marije božanski život!
 • Kontemplacija - život duše u neprestanoj zajednici s Isusom, jest najbolji život.
 • Svaka kršćanska politika mora ići za tim da dobijemo što više kršćanskih obitelji, u kojima će bračni drugovi živjeti u nerazdruživoj vjernosti sve do smrti.
 • Učiniti djelo ljubavi čovjeku koji trpi temelj je svakog duševnog života.
 • Katolici su dužni pred Bogom voljeti svoju domovinu i raditi bolje nego itko drugi za procvat domovine.